De bij de Kenniskring Weerbaarheid aangesloten trainers nemen regelmatig deel aan de bijscholingen die Pons Academie organiseert. Onze trainersbijeenkomsten hebben vaak vernieuwende thema’s om zo de deelnemende trainers op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in het werkveld. Ook wordt er op onze trainersbijeenkomsten regelmatig aandacht besteed aan het ontwikkelen en bijhouden van trainersvaardigheden.

Bij de Kenniskring Weerbaarheid zijn gecertificeerde weerbaarheidstrainers aangesloten. Zij hebben tenminste een hbo werk- en denkniveau en daarnaast een opleiding tot weerbaarheidstrainer succesvol afgerond. Door hun deelname aan de Kenniskring Weerbaarheid werken zij aan verdere vergroting van hun deskundigheid. Nieuwe deelnemers zijn meestal afkomstig van de eenjarige post-hbo opleiding van Pons Academie die eerder door de Hogeschool Utrecht werd verzorgd. Trainers die zijn opgeleid voordat deze opleiding bestond hebben meestal een eenjarige post-mbo opleiding afgerond en schoolden zich daarna blijvend bij.

De sfeer in de lessen van onze deelnemers moet veilig voelen: wij geloven dat cursisten makkelijker leren in een veilige en plezierige sfeer waarin ook gelachen mag worden. Dit doen we met de inzet van muziek, spelwerkvormen, maar ook met werkvormen uit bijvoorbeeld drama.

De trainingen voor volwassenen bevatten vaak ook zelfverdedigingstechnieken, waardoor de deelnemers hun eigen kracht kunnen ervaren en waarmee zij zich eventueel in geval van nood kunnen verdedigen. In het kader van kwaliteitsbevordering heeft de Kenniskring Weerbaarheid een dvd 'Fysieke technieken' voor zijn deelnemers geproduceerd. Bij groepen met kinderen, of groepen met een agressieproblematiek, adiviseeert de Kenniskring om fysieke technieken niet, dan wel zeer beperkt, in te zetten.